Search fooditerranean

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ


34 σχόλια:

 1. Σχόλια από Facebook:
  -εξαλειψη της γραφειοκρατιας
  -δίκτυα συνεργασίας
  -ανοιχτές διαδικασίες στην διαμόρφωση νομοθεσίας επιχειρηματικότητας-εξαγωγών-φορολογία ...έτσι ώστε αυτή να διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που δουλεύουν και όχι από αυτούς που κοροϊδεύουν
  -Αν κατορθώσουν να πουλάνε οι ίδιοι τα προιόντατους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. -Για να αλλάξουμε τη νοοτροπία χρειάζεται να κατανοήσουμε τι διαμόρφωσε αυτή τη νοοτροπία! Η νοοτροπία είναι το "αποτέλεσμα" κοινωνικών πλαισίων/αποφάσεων και διαδικασίων ... και ίσως τελικά χρειάζεται να αλλάξουμε μόνο αυτή τη νοοτροπία - ότι δλδ μας φταίει η νοοτροπία/το αποτέλεσμα και να ασχοληθούμε με τις αιτίες. Το να εστιάζουμε στο "τι" να αλλάξουμε και όχι στο "πώς" το αλλάζουμε μας κρατάει σε απόστασης κατανόησης αλλά και λύσεων.

   -αλλαζω νοοτροπια σημανει επισης το οτι σταματω να θεωρω οτι φταινε καποιοι αλλοι ασταθμητοι ιστορικοι παραγοντες-που ισως και να ισχυει-και συγκεντρωνομαι στο να αλλαξω τα πραγματα δρωντας κι οχι αναλυοντας το γιατι δεν δρω.

   Διαγραφή
  2. -οι μιζες
   -Προσφορά - Ζήτηση !!!! Το Παν στην Οικονομία!!!

   Διαγραφή
  3. -Τυποποίηση, εφαρμογή ποιοτικών ελέγχων και τήρηση των κανόνων παραγωγής
   -Ποιότητα αγροτικών προιόντων, ποσότητα προιόντων, οργάνωση των εξαγωγικών φορέων, διαφήμιση των προιόντων, εμπιστοσύνη μεταξύ των εξαγωγικών φορέων και των παραγωγών, και τέλος συμβολαιακή γεωργία ή πολυετή συμβόλαια μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων - εξαγωγέων.

   Διαγραφή
  4. -πιστευω οτι πρεπει να ξεκινησετε απο την ερευνα αγορας και ποιοι ενδιαφεροντε για τα προιοντα που παραγετε
   -Αυτό μας απασχόλησε και εμας ιδιαίτερα,. Γιατί τα ελληνικά προιόντα έχουν διπλή τιμή από τα Τούρκικα προιόντα. Και γιατί τα τούρκικα προιόντα, έχουν κατακλίσει όλες τις αγορες τις ευρώπης. Επισκεφθήκαμε όλες τις ανατολικές χώρες, εκεί που μπορούν να γίνουν οι ελληνικές εξαγωγές. Μάθαμε πολλά. Δεν είναι μόνον τα φθηνά εργατικά χέρια. Οι Τούρκοι με απλές κοινήσεις κατωρθώνουν να έχουν τιμές φθηνές και να ελέγχουν την αγορά. Μια άλλη φορά θα σας ενημερώσω πως οι Τούρκοι κατώρθωσαν να εκτοπήσουν τα ελληνικά προιόντα από τις ευρωπαικές αγορές και μπορούν να ελέγχουν όλες τις αγορές τις ευρώπης. Με αγροτικούς χαιρετισμούς, από μια βροχερή Νάουσα.

   Διαγραφή
 3. @ Linked in
  - Μία σωστή οργανωμένη αλυσίδα με στόχους την ποιότητα, τη συνέπεια προμήθειας, το οργανωμένο μάρκετιγκ που στα αγροτικά προϊόντα δεν χρειάζεται το σύνηθες μάρκετιγκ αλλά η στενότερη σύνδεση παραγωγού και κύριου αγοραστού.
  Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα - στο παρελθόν είμαστε ασυνεπείς ως προς την ποιότητα. Δεύτερης κατηγορίας προϊόντα πρέπει να διακινούνται στη κατηγορία αυτή παρά να προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους αγοραστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. - σταθερη και συνεχη ποιοτητα σε λογικη τιμη.... κατα την γνωμη μου !
   - Branding ,promotion , distribution . Organized and targeted

   Διαγραφή
  2. Start with a co-operative. Look at Mondragon, Spain's largest cooperative http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19213425. If your product respects life and is not only geared to profits, you will not need to market it. It will sell itself. Be revolutionary in your approach to humanity and forget what MBA (Mega Bullshit Artists) people tell you. Feed the locals,give them jobs and you will end up feeding the world.

   Διαγραφή
  3. - Μία σωστή οργανωμένη αλυσίδα με στόχους την ποιότητα, τη συνέπεια προμήθειας, το οργανωμένο μάρκετιγκ που στα αγροτικά προϊόντα δεν χρειάζεται το σύνηθες μάρκετιγκ αλλά η στενότερη σύνδεση παραγωγού και κύριου αγοραστού.
   Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα - στο παρελθόν είμαστε ασυνεπείς ως προς την ποιότητα. Δεύτερης κατηγορίας προϊόντα πρέπει να διακινούνται στη κατηγορία αυτή παρά να προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους αγοραστές
   - Σταθερή ποιότητα, σταθερή ποσότητα, σταθερές τιμές καταλόγου (για κάποια περίοδο) εγγυημένες παραδόσεις, Αλλιώς δεν μπαίνουν σε ράφια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

   Διαγραφή
  4. -Θα πρέπει να γίνουν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου δράσης ανάδειξης της χώρας.
   Πολιτισμός, Τουρισμός, Προϊόν επιβάλλεται να συνεργαστούν για να δημιουργηθεί ένα δυνατό brand.Οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα βεβαια...
   -πρέπει να στοχεύσουμε στην ανωτερότητα που έχουν όντως πολλά αγροτικά προιόντα μας, δηλαδή ΓΕΥΣΗ. Αυτό πολλές φορρές το αναγωνρίζουν έξω. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός. Καλύτερα να φας λιγότερη ποσότητα αλλά να αξίζει. Δεν έχει νόημα να τρως ένα φρούτο το οποίο είναι άγευστο.

   Διαγραφή
  5. - Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μελετήσει την αγορά-στόχο (συμπεριφορά καταναλωτών, γεωγραφικές παράμετροι, κλπ) οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι το σωστό μάρκετινγκ και η ποιότητα των προϊόντων όπως προανέφεραν και οι άλλοι συνάδελφοι. Η Ελλάδα έχει μία πληθώρα εξαιρετικών προϊόντων και είμαι σίγουρη ότι με την σωστή προώθηση θα είναι πρώτα στη λίστα των καταναλωτών.

   Διαγραφή
  6. -Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποβάλλουν τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος όπως επενδύσεις σε πάγια άσχετα με την ζήτηση της αγοράς και στη συνέχεια να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που θα αντανακλά την μελέτη της κάθε αγοράς στόχο καθώς επίσης και τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η παράδοση και η ελληνικότητα απο μόνες τους δεν πουλάνε, είναι απλώς τα διαβατήρια για τις αγορές του εξωτερικού αλλά μόνο με το κατάλληλο προϊοντικό μείγμα θα φθάσουν στην επιτυχία.

   Διαγραφή
  7. - Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποβάλλουν τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος όπως επενδύσεις σε πάγια άσχετα με την ζήτηση της αγοράς και στη συνέχεια να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που θα αντανακλά την μελέτη της κάθε αγοράς στόχο καθώς επίσης και τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η παράδοση και η ελληνικότητα απο μόνες τους δεν πουλάνε, είναι απλώς τα διαβατήρια για τις αγορές του εξωτερικού αλλά μόνο με το κατάλληλο προϊοντικό μείγμα θα φθάσουν στην επιτυχία.

   - Νομίζω πως το σημαντικότερο είναι να προωθηθούν κατά περιοχή και όχι κατά παραγωγό ή είδος. Πχ Λάδι Λακωνίας, Κρασί Μακεδονίας κλπ Το πρόβλημά μας είναι οι πολλοί μικροί παραγωγοί που δεν παρέχουν σταθερή ποιότητα και που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή ποσότητα με την ίδια ποιότητα. Επίσης χρειάζεται συνεχής έμφαση στη μεσογειακή διατροφή και η δημιουργία σχέσης με τον καταναλωτή.

   Διαγραφή
  8. -Σίγουρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην δημιουργία τυποποιημένων προϊόντων ή όσο το δυνατόν εγγύτερα στον καταναλωτή καθώς η προστιθέμενη αξία του προϊόντος που εξάγεις έχει πολύ μεγάλη σημασία. Άλλο να εξάγεις Χύμα λάδι και να το εισάγεις μετά ως τυποποιημένο σε πολύ υψηλότερη τιμή κι άλλο να πουλάς κατευθείαν στον καταναλωτή τυποποιημένο λάδι. Επιπλέον η μικρή παραγωγή και ο τοπικός/οικογενειακός χαρακτήρας δεν είναι απαραίτητα κακός. Παντού παράγονται επι παραδείγματι οι γνωστές ποικιλίες κρασιών κτλ. Το ότι υπάρχει μια πληθώρα ιδιαίτερων/τοπικών οίνων ναι μεν έχει όλα τα αρνητικά της έλλειψης οικονομίας κλίμακας, αλλά μπορούν να προωθηθούν ως ιδιαίτερης μοναδικότητας/ ανώτερης ποιότητας, και να τονίσουμε τα ιδιαίτερα τοπικά γνωρίσματα του πουλώντας το σε μερικές περιπτώσεις και ως προϊόν "πολυτελείας" (αντί δηλαδή για ένα ακόμα σύνηθες κρασί ως κάτι το ποιοτικότερο/διαφορετικό).

   Διαγραφή
  9. Πιστεύω ότι όλες η προϋγούμενες παρατηρήσεις καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των σχετικών απαιτήσεων.

   Εγώ προσωπικά θα προτείνω κάτι διαφορετικό. Και αυτό είναι το εξής:
   για να πετύχουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, πρέπει πρώτα απόλα να έχουν πετύχει εντός!!! Δηλαδή στην εγχώρια αγορά. Να έχουν γίνει προϊόντα, τα οποία έχουν ¨φανατικούς¨ καταναλωτές, να έχουν αυθεντικότητα και να δείχνουν το ¨ελληνικό¨ του χαρακτήρα.

   Κανείς δέν χρειάζεται προϊόντα τα οποία έχουν λατινικό τίτλο, π.χ. terra, gelateria, ...isimo, κλπ.. Διότι οι αντίστοιχοι παραγωγοί στο εξωτερικό, π.χ. οι Ιταλοί, καλύπτουν τον συγκεκριμμένο χώρο ποίο πιστικά.

   Οι ελληνικές εταιρείες χρειάζονται ένα αυθεντικό προφίλ, ποιότητα, γνώση του ανταγωνισμού στο εξωτερικό και τις ανάγκες τις εκάστοτε αγοράς. Αλλά θέλουν στην Βόρεια Αμερική και άλλα στην Κίνα. Αλλά στην Γερμανία και άλλα στην Σκανδιναβία.

   Επίσης οφείλει ό κάθε παραγωγός να αναπτύξει σωστές συνεργασίες στην εκάστοτε αγορά...

   Η Επιτυχία προϋποθέτει πολυδιάστατη Σκέψη, Στρατηγική, Δράση και Χρόνο. Στόχος μόνο το Επιχειρήν...Το κράτος ούτε μπορεί, ούτε θέλει...

   Διαγραφή
  10. - Αν και συμφωνώ με όλους τους προηγούμενους σχολιαστές, κάνω τη δική μου πρόταση. Αυτή βασίζεται στο ακόλουθο παράδειγμα:

   Γιατί η πίτσα και τα σπαγγέτι γίνανε τα πιό προσφιλή πιάτα σε όλον τον κόσμο;

   Διότι προωθήθηκαν από την Ιταλική κοινότητα της Νέας Υόρκης, κατ' αρχήν στην μικρή τους κοινότητα/γειτονιά, στη συνέχεια στην πόλη και τέλος σε όλη τη χώρα.

   Από την αρχή της κρίσης, έχω πάντα στο σπίτι μου κάποια μπουκάλια κρασί, ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι, ρακή και όταν προσκαλούμαι για δείπνο, αντί άλλου δώρου προσφέρω ένα μικρό καλάθι της Ελληνικής γής. Συνοδεύω δε τη χειρονομία μου με την εξήγηση ότι έτσι βοηθώ τους καλούς Έλληνες αγρότες να ξεπεράσουν την κρίση.

   Γρήγορα η κουβέντα περνά από την κρίση στη γαστρονομία και από εκεί στους τουριστικούς προορισμούς και τέλος στα σχέδια του καθενός για το επόμενο καλοκαίρι.

   Ας μην περιμένουμε θαύματα από ένα κρατικό μηχανισμό περιορισμένων δυνατοτήτων.
   Είμαστε πολλά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Φαντάζεστε τη δύναμή μας;

   Διαγραφή
  11. - Πιστεύω ότι όλες η προϋγούμενες παρατηρήσεις καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των σχετικών απαιτήσεων.

   Εγώ προσωπικά θα προτείνω κάτι διαφορετικό. Και αυτό είναι το εξής:
   για να πετύχουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, πρέπει πρώτα απόλα να έχουν πετύχει εντός!!! Δηλαδή στην εγχώρια αγορά. Να έχουν γίνει προϊόντα, τα οποία έχουν ¨φανατικούς¨ καταναλωτές, να έχουν αυθεντικότητα και να δείχνουν το ¨ελληνικό¨ του χαρακτήρα.

   Κανείς δέν χρειάζεται προϊόντα τα οποία έχουν λατινικό τίτλο, π.χ. terra, gelateria, ...isimo, κλπ.. Διότι οι αντίστοιχοι παραγωγοί στο εξωτερικό, π.χ. οι Ιταλοί, καλύπτουν τον συγκεκριμμένο χώρο ποίο πιστικά.

   Οι ελληνικές εταιρείες χρειάζονται ένα αυθεντικό προφίλ, ποιότητα, γνώση του ανταγωνισμού στο εξωτερικό και τις ανάγκες τις εκάστοτε αγοράς. Αλλά θέλουν στην Βόρεια Αμερική και άλλα στην Κίνα. Αλλά στην Γερμανία και άλλα στην Σκανδιναβία.

   Επίσης οφείλει ό κάθε παραγωγός να αναπτύξει σωστές συνεργασίες στην εκάστοτε αγορά...

   Η Επιτυχία προϋποθέτει πολυδιάστατη Σκέψη, Στρατηγική, Δράση και Χρόνο. Στόχος μόνο το Επιχειρήν...Το κράτος ούτε μπορεί, ούτε θέλει...

   Διαγραφή
  12. - I totaly agree with Mr xxx, Quality, Marketing, Marketing...internal Greek campaigns..and Branding Made in Greece Globaly for all Greek production....

   The main issue for Greek production, is that consumers abroad don't know what Greece produce...first we must introduse our products abroad and then we will see if there are competive problems, maybe in some sectors.

   - Συμφωνώ απόλυτα με τον κ.xxx ότι η προώθηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων μέσω των παροικιών μας ανά τον κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάδοσή τους στις τοπικές κοινότητες.
   Η μέθοδος της από στόμα σε στόμα ‘’διαφήμισης’’ [word-of-mouth marketing] επανέρχεται καθώς ο κόσμος έχει βαρεθεί τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις προϊόντων που προωθούν ένα πρότυπο ζωής, που στην παρούσα οικονομική κρίση, ξέρει πολύ καλά ότι ποτέ δεν θα προσεγγίσει.
   Επίσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική η ιδέα του να προσφέρονται αντί δώρου, προϊόντα ελληνικής προέλευσης και παραγωγής στους φίλους μας στο εξωτερικό.
   Εντούτοις, ζητούμενο παραμένει πως εξασφαλίζεται η προώθηση άριστων ποιοτικά προϊόντων και κυρίως, η συνέχεια αυτών των προσπαθειών και η υποστήριξή τους με αυθεντικές παραγωγές, ποιοτικά συνεπείς, σε σταθερή ροή προς τις παροικίες μας και φυσικά τη διεθνή αγορά.
   Η τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάτου ότι τα ελληνικά προϊόντα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνουν αγαπητά στην ελληνική αγορά είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν είναι μόνο ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τη σχετική δράση, αλλά, παράλληλα, θα φέρουν όλα αυτά τα προϊόντα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, όπου ο τουρισμός, που και αυτός ως προϊόν θα πρέπει να στηριχτεί στις ίδιες αρχές της αυθεντικότητας, της άριστης ποιότητας των υπηρεσιών και της σταθερής ποιότητας, θα τα κάνει γνωστά στη διεθνή αγορά.
   Με βασικές αρχές, την αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη συνέπεια, τα ελληνικά προϊόντα θα επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά και θα μπορέσουν να διαδοθούν στο εξωτερικό.
   Πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητικό ότι κανείς δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη πλούσιος. Θα ξαναβρούμε όμως το καλό μας όνομα. Αν όχι άμεσα εμείς, τουλάχιστον τα παιδιά μας.
   Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο ανταγωνισμός άγριος και μόνο οι καθαροί στόχοι και κυρίως η συνέπεια θα σώσουν την Ελλάδα.

   -Χρόνια πολλά και καλή χρονια.
   Θεωρώ πρώτα ότι πρέπει να μάθουμε να καλιεργουμε τα προϊόντα μας σωστά δλδ να υπάρξουν οι άνθρωποι που να μας διδάξουν το τι πρέπει να κάνουμε για κάθε προϊόν.
   αν γίνει αυτό πιστεύω ότι έχουμε κάποιες ελπίδες να προχωρήσουν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό και επειδή προερχομε από αγροτική οικογένεια αυτήν την στιγμή δεν παράγουμε κάποιο προϊόν σε αποκλειστικότητα οπότε ο ανταγωνισμός ειναι μεγάλος και σε ποιότητα και σε ποσότητα.
   Αν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτήν την κοινωνική τάξη να το κάνουμε.

   - I could not agree more with all of the esteemed fellow members above and add that even if we do everything right at this juncture we need few more things that a large part of us have let go - τολμη και επιχειρηματικοτητα....πρεπει να (ξανα)γραψουμε την δικια μας ιστορια.

   Διαγραφή
  13. -Πολύ νέοι ή και παλαιότεροι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα για την ανάπτυξη σύγχρονης καλλιέργειας και την πιστοποίηση των προϊόντων τους. Θέλουν αλλά δεν ξέρουν. Δυστυχώς η "αναδιάρθρωση" της γεωργίας της δεκαετίας του 1980 περιορίσθηκε στη "διανομή" των πόρων και των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι αγροτικές περιοχές με "ξενυχτάδικα" κλπ. Έχω προσωπική εμπειρία για το πρόβλημα όταν μου ζητήθηκε από κάποιους παραγωγούς λαδιού να τους βοηθήσω από πλευράς επαφών, επικοινωνίας (με ξένους), να διαβάσουν έντυπα και ιστοσελίδες στην αγγλική, να μάθουν για την προδιαγραφές που απαιτεί η ΕΕ, για την πιστοποίηση κλπ. Διαπίστωσα ότι είναι "χαμένοι", χωρίς ενημέρωση και κατεύθυνση προσπαθώντας μόνοι τους να οργανωθούν, να μάθουν και τελικά βγουν από τον μικρόκοσμο της περιοχής τους. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να δούμε το θέμα πρακτικά. Τι μπορούμε να κάνουμε για τους αγρότες αυτούς; Να δημιουργήσουμε ένα συμβουλευτικό όργανο με γεωπόνους και άλλους ειδικούς; Να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα από την οποία θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματά τους; Μεταφέρω αυτή στιγμή προβληματισμό τους από συγκεκριμένη περιοχή: τι να κάνουν για να διαθέσουν 3-5 τόννους λάδι extra virgin (εκτός από το να πηγαίνουν από γνωστό σε γνωστό ή στις λαϊκές αγορές). Άκουσα ότι υπάρχουν μεσάζοντες που μπορούν να το στείλουν στην Αμερική. Αυτός όμως είναι ο σωστός τρόπος; Αν κάποιος έχει απάντηση θα είναι χρήσιμη.

   Διαγραφή
  14. - Πρέπει να γίνει συνδυασμένη προσπάθεια εντός και εκτός Ελλάδος . Τα ελληνικά προιόντα πρέπει να επιστρέψουν καταρχήν στην ελληνική αγορά και να αγαπηθούν απο τους 'Ελληνες για να μπορέσουν να διαδοθούν και να καταξιωθούν στις διεθνείς αγορές.

   Αυθεντικότητα / Ελληνική ταυτότητα - άριστη και σταθερή ποιότητα - προσιτές τιμές σε συνδυασμό με ενδελεχή μελέτη της αγοράς - στόχου στο εξωτερικό και αρχικά ενημέρωση και προώθηση μέσω των παροικιών μας ανα τον κόσμο στις τοπικές αγορές (στα πλαίσια κοινωνικών συναναστροφών, πολιτιστικών εκδηλώσεων της ομογένειας, εκθέσεων αλλά και επίσημων διοργανώσεων). Ιδιώτες, ταξιδιωτικά γραφεία, σχολεία, εκκλησία, εστιατόρια, πρεσβείες, επαγγεματικά επιμελητήρια, έχουν όλοι και απο ένα ρόλο να διαδραματίσουν για να συμβάλλουν στο σκοπό αυτό.

   Αργά και συνετά βήματα θα διασφαλίσουν την σταθερότητα και την βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

   Διαγραφή
  15. - I grew up in a farming family in the 1950s and 60s and it saddens me to see how in some areas of Greece very little has changed since then in the way farming is practiced and that any changes have been detrimental to the local producers (e.g. xenichtadika). It is encouraging to know that farmers, in some areas at least, are beginning to take matters into their own hands. Some very important points have been raised by other contributors to this discussion as well. I was at my local upscale food market in NYC yesterday and was looking for Greek products. There were first rate Greek olives in a wide selection of both variety and methods of preparation, sold for $9.99 per pound. I found bottles of organic olive oil from Chile selling at $29 for about half a kilo. It is rare to find Greek oil in the fancy food markets of NY. That also goes for packaged Greek products. The answer is completely linked to your commentary. I am seeing a lot of private initiatives recently in exporting Greek agricultural products. Successful exporting of course is directly linked to the supply. The farmers need to cooperate with one another in order to be successful, as Greek farming is small scale, too small often for mass produced exports. There has been far too much dependency on the Greek state, which historically has not cared much about farmers. There are too many controls and regulations that impede profitable agricultural enterprising. Paying pennies to a dollar to farmers for example to burry their oranges and then importing orange juice is not the way to go. I believe that the high quality of Greek agricultural produce needs to be promoted with a direction towards the luxury market - hopefully with the active engagement of the farmers so some of the profit stays with them. The NY market is flooded with products from Turkey. I hope that this renewed interest by the Greeks of the diaspora in importing/exporting Greek agricultural products signals a turn in the exposure of Greek products in foreign luxury markets - and - if one wishes to really be optimistic - perhaps young Greeks will find ways to revive the agricultural industry of Greece! Those of us old enough remember how productive the Greek land can be!

   Διαγραφή
  16. - Πάρα πολλοί επισημάνατε τον ρόλο της διασποράς και των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Κατά την προσωπική μου αντίληψη αυτό δεν είναι επαρκές, είναι λάθος να στηριχτούμε ΞΑΝΑ ΜΟΝΟ στους Έλληνες της διασποράς ως τελικοί καταναλωτές! Target group είναι ο μέσος Γερμανός/Ολλανδός/Ρώσος/Αμερικάνος που ήρθε/άκουσε ή δοκίμασε κάτι ελληνικό! Πρέπει να προσεγγίσουμε τον ξένο καταναλωτή, να του προσφέρουμε νέα προϊόντα, νέες γεύσεις! Δεν γίνετε από τους 350 εκ. Αμερικάνους εμείς να κοιτάμε τα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενής! Επίσης αναφορικά με το κράτος, είναι θλιβερή ιστορία το τι είδους άτομα και με ποιο τρόπο διαχειρίστηκαν τις αγροτικές ενώσεις, ή ακόμα χειρότερα η έλλειψη γνώσης και υποστήριξης από τα κατά τόπους γραφεία της "αγροτικής διεύθυνσης"! Θα συμφωνήσω με την κα. Αλεξάκου όσον αφορά την συνεργασία αλλά νομίζω πως βασικότερο είναι να κοιτάξουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα (σαφράν/ροδέλαιο/αλοη/ρίγανη κτλ) κι όχι σιτάρι/κριθάρι/καλαμπόκι και μάλιστα ούτε καν βιολογικό!

   Διαγραφή
  17. - Θυμίζω ότι το ερώτημα που τέθηκε από τον Γιώργο Γκέκα ξεκινά με τις λέξεις "Ποιες δράσεις.......; Μέχρι τώρα εδώ κατατέθηκαν ιδέες ως επί τω πλείστον σε θεωρητική βάση που δεν αποτελούν προτάσεις δράσης. Μήπως είμαστε εκτός θέματος; Το ότι τα προϊόντα πρέπει να είναι ποιοτικά, κλπ, κλπ. είναι αυτονόητο. Το ότι πρέπει να υπάρξουν καινοτομίες επίσης είναι αυτονόητο. Ανταλλάσσοντας όμως ιδέες και απόψεις μεταξύ μας δεν βοηθάμε κανένα.Το θέμα είναι πώς θα αναληφθούν καινοτόμες δράσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα. Να γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι. Υπάρχει κάποια ιδέα για συγκεκριμένη δράση; Π.χ. να δημιουργήσουμε ένα forum (διαδικτυακό) - προφανώς εντός του ALLILONnet - όπου θα επικοινωνούν αυτοί που "ζητούν" και αυτοί που μπορούν να "δώσουν"; Αυτοί την στιγμή κάποιοι σε New York και Newcastle μπορεί να ζητούν προϊόντα αλλά να μη μπορούν να έρθουν σε επαφή με κάποιου στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα που μπορούν να δώσουν.

   Διαγραφή
  18. - A Question I ask my self as I read all the well intention comments and suggestions is;

   * Who among you has ever started a company with no sale and brought a product to Market.*

   Let alone brought a product to another Country.

   If there is someone that has done this, I personally would like to hear how this was done.

   Διαγραφή
  19. -Επίσης πολύ βασικό για την επιτυχία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, είναι η ανάπτυξη κατάλληλων δυκτίων ¨ελεγχόμενης¨ διανομής, για άμεση πρόβαση στον τελικό καταναλωτή και παράκαμψη των τεχνιτών παρεμποδήσεων εκ μέρους του κάθε ντόπιου εμπορικού δυκτίου...Το οποίο εκβιαστικά πειέζει τις τιμές και οδηγεί πολλούς παραγωγούς στην παραποίηση της ποιότητας.

   Εδώ παίζει έναν πολύ βασικό ρόλο, ιδιαίτερα μελλοντικά, το ηλεκτρονικό εμπόριο (και όχι μόνο). Βασικό του στοιχείο του οποίου είναι η οικονομική μεταφορά των εμπορευμάτων πρός των τελικό καταναλωτή. Η λύσεις υπάρχουν...για όσους γνωρίζουν.

   Επίσης και συμπληρωματικά η εφαρμογή εμπορικής πολιτικής, όρος αρκετά ξένος και άγνωστος (ακόμα και στις ποίο μεγάλες παραγωγικές μονάδες). Διότι δίπλα στις εξαγωγές χρειάζεται να χτιστούν και η σωστές τιμές (ανα κανάλι διανομής) των προϊόντων σε κάθε αγορά...

   Διαγραφή
  20. - Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ παραγωγή λαδιού (και μάλιστα αρίστης ποιότητας) που επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη κρατική μέριμνα και οργάνωση, το δίνουν χύμα σε διάφορους εμπόρους ή στους Ιταλούς και Ισπανούς που το αξιοποιούν και το διαθέτουν στις ξένες αγορές. Κάτι πρέπει να κάνουμε για όλους αυτούς.

   Διαγραφή
  21. - Ωραία όλα αυτά αλλά ξεχνάτε κάτι βασικό... τον Έλληνα παραγωγό. Εκτός του ότι είναι τεχνολογικά αναλφάβητος, είχε επαναπαυθεί στη μονοκαλλιέργεια, στις επιδοτήσεις και στο να δίνουν ότι παράγουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (όσο όσο) οι οποίοι λειτουργούσαν ουσιαστικά ως κομματικοί θύλακες.

   Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία το μάρκετινγκ είναι δώρον άδωρο...

   Διαγραφή
  22. - Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο για μερικές περιοχές αν ενθαρρυνθούν οι νέοι και το αγκαλιάσουν σαν ένα επιχειρηματικό προίον και όχι μόνο σαν μέρος της κουλτούρας μας. Γιατί αν και παράγουμε εξαιρετικά ποιοτικό ελαιόλαδο δεν γνωρίζουμε να το προωθούμε στους καταναλωτές. Ανήκω και εγώ στην μερίδα αυτών των οικογένειων που παράγουν ελαιόλαδο δεκαετίες τώρα και το διαθέτουν μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών, που μόνο συνεταιρισμοί δεν είναι, σε πάσης φύσεως χονδρεμπόρους για λογαριασμό Ιταλών. Ονειρεύομαι έναν τόπο, που το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων διαθέτει ελιές, να ζει από αυτό!

   Διαγραφή
  23. - Αυτό έγραψα παραπάνω προχθές, για τις επιδοτήσεις που αντί να πάνε στην αναδιάρθρωση της γεωργίας έγιναν... ξενυχτάδικα και πολυτελή αγροτικά αυτοκίνητα. Αλλά μη κατηγορούμε τους αγρότες κατά το... Παγκάλειο "μαζί τα φάγαμε". Τους κανόνες και τα όρια τα θέτουν εκείνοι που νομοθετούν και κυβερνούν και ο λαός πράττει ανάλογα. Όμως όπως λέτε, ήθελαν κομματικούς στρατούς και τώρα πληρώνουμε εκείνο τον λαϊκισμό.

   Διαγραφή
  24. - Η μόνη λύση καλώς ή κακώς είναι το ίντερνετ και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Μη περιμένετε από άλλους να στήσουν ως δια μαγείας νέα πλαίσια μέσα στα οποία υποτίθεται ότι θα έρθει η ανάπτυξη.
   Πάρτε δείγμα από το λάδι σας, πηγαίνετε το για έλεγχο, επιδιώξετε να πάρετε κάποια πιστοποίηση ότι είναι καλής ποιότητας, συσκευάστε το σε μια καλή συσκευασία και βγείτε στο ίντερνετ να το πουλήσετε. Υπάρχουν αρκετοί που μέσω του ίντερνετ το πουλάνε χρυσάφι.
   Όσο αυτοί που κυβερνούν, θα είναι εκλεγμένοι (και όχι κληρωτοί) από έναν λαό, είτε βολεμένο, είτε παραπλανημένο, δεν πρόκειται αυτή η χώρα να σηκώσει κεφάλι. Μόνο ατομικές προσπάθειες θα σπάνε τον κανόνα της μιζέριας.

   Διαγραφή
 4. Μερικες σκορπιες σκεψεις.

  Πρεπει να υπαρξει στρατηγικος σχεδιασμος για το πως θα διατεθουν τα προιοντα στην αγορα.
  Απαραιτητη ειναι μια ερευνα αγορας σχετικα με το τι υπαρχει στην αγορα, ποια θα ειναι τα ανταγωνιστικα προιοντα και ποια ειναι η τιμολογηση τους. Π.χ. ντοματες απο Ολλανδια, σταφυλια απο Νοτια Αφρικη, λεμονια απο Ισραηλ κ.λ.π.

  Μετα πρεπει να αποφασιστει αν τα προιοντα θα πουληθουν ως «βασικα» η ως «ανωτερας ποιοτητας». Βασικος ρολος σε αυτη την αποφαση θα παιξουν οι διαφορες ποικιλιες.

  Κενα στην αγορα υπαρχουν. Ζω στη Μεγαλη Βρετανια και ωρες ωρες απορω με την ποιοτητα και τη τιμη συγκεκριμενων προιοντων π.χ. βερικοκα και ροδακινα απο Γαλλια τα οποια οχι μονο ειναι ακριβα αλλα ειναι και αγευστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

  Στροφή προς ποιοτικότερα προϊόντα
  16 (59%)

  Καλλιέργειες με χαμηλότερο κόστος
  3 (11%)

  Περισσότερες προώθητικές ενέργειες
  10 (37%)

  Σταθερότερες σχέσεις με τους διανομείς
  9 (33%)

  Προσέγγιση του τελικού καταναλωτή
  9 (33%)

  Ανάπτυξη συνεργασίων μεταξύ παραγωγών
  15 (55%)

  Χρηματοδότηση από το κράτος
  3 (11%)

  Αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στους καταναλωτές
  18 (66%)


  Votes so far: 27

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. το μονο που μας σωζει ειναι η καλη ποιοτητα και προπαντως η αμεση αντιπρωσοπευση μας στον χωρο διαθεσης των προιοντων !

  ΑπάντησηΔιαγραφή