Search fooditerranean

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Η ανορθόδοξη εξωστρέφεια των Ελλήνων

Μια ομάδα Ολλανδών μπαίνουν σε μία ελληνική ταβέρνα στην Ολλανδία, παραγγέλνουν, εξυπηρετούνται άρτια και πηγαίνουν προς την έξοδο. Όταν το αφεντικό του καταστήματος, τους υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να πληρώσουν λαμβάνει την εξής απάντηση. «Εσείς οι Έλληνες μας χρωστάτε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, πληρώνουμε για το χρέος σας με την φορολογίας μας»

Παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα από Ευρωπαίους τουρίστες.  Προσωπικά παρατήρησα έντονα στοιχεία ρατσισμού και στερεότυπων αντιλήψεων στην Μ. Βρετανία, τρία χρόνια πριν. Όλα αυτά καλλιεργούνται όχι χωρίς λόγο. Οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να προσλάβουν έναν  Έλληνα μόνο διότι θα τον πληρώσουν κάτω του βασικού μισθού, με την λογική ότι στην χώρα του θα ήταν άνεργος ή θα πληρώνονταν πολύ λιγότερο. Τα περιστατικά που έχω βιώσει αλλά και για εκείνα που ενημερώνομαι, όλο και πιο συχνά τελευταία, θυμίζουν την εικόνα ενός  Έλληνα εργαζόμενου στο εξωτερικό παρόμοια με εκείνη του  Αλβανού στην Ελλάδα. Ο ρατσισμός υπάρχει και όχι μόνο από εμάς προς τους άλλους αλλά και από  τους άλλους προς εμάς. 

Από την αρχή της κρίσης μιλούσαν όλοι, και κυρίως τα ΜΜΕ για τους νέους που είναι απελπισμένοι και αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, με ένα αφοριστικό ύφος.  Ταυτόχρονα προέβαλλαν επιτυχημένες μικρές εταιρίες ή Έλληνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό. Η παρουσίαση αυτών των  «επιτυχημένων παραδείγματων» ήταν τόσο επιφανειακή, δίνοντας έμφαση μόνο στην επιτυχία τους σε μία χώρα εκτός Ελλάδος. Τώρα μπείτε στην θέση του νέου απόφοιτου που δέχεται όλον αυτό τον βομβαρδισμό πληροφόρησης και «προπαγάνδας» για τις ευκαιρίες ανάδειξης των ικανοτήτων του στο εξωτερικό. Το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσει να κάνει για να «αναδείξει» τα ταλέντα του, μιας και «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», είναι να προσπαθήσει να φύγει.

Αντί να τρομολαγνούμε, θα ήταν σκόπιμη μια διεξοδική έρευνα που θα μελετά την τύχη των Ελλήνων στο εξωτερικό, τις δυσκολίες, τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέπρεψαν κάποιοι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να μελετηθούν και να δημοσιευτούν οι επιπτώσεις που έχει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η εκροή των ανθρώπινων πόρων.  Τι πιθανότητες ανάκαμψης θα είχε μία ελληνική κοινωνία αποτελούμενη από  ηλικιωμένους και ανειδίκευτους εργάτες αδύναμους να αντιδράσουν  σε οτιδήποτε;


Όταν ένας ταλαντούχος ή εξειδικευμένος  άνθρωπος φεύγει από την χώρα του σαν οικονομικός μετανάστης , στερεί την χώρα του με τις γνώσεις του ενώ ενισχύει την χώρα που προορισμού του με φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτήν την στιγμή μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και ανταγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα προπαγανδίζουμε υπόγεια την μετανάστευση των νέων μας.  Αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή, για παράδειγμα, όταν οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, και οι παλιοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις παλιές αναποτελεσματικές μεθόδους.  Πως θα αλλάξουν οι παλιές νοοτροπίες από «παλιά» μυαλά; Πως θα υπάρχει ανάπτυξη όταν όλη η δημιουργικότητα και η γνώση φεύγει στο εξωτερικό. Ο πιο σίγουρος τρόπος να μην αλλάξει τίποτα είναι ακριβώς αυτό που γίνεται σήμερα. Οι νέοι θα πρέπει να παλέψουν για την χώρα τους στην ίδια την χώρα τους για να βελτιώσουν της συνθήκες διαβίωσης της δικής τους ζωής και των παιδιών τους. Γη της επαγγελίας δεν υπάρχει. Οι εποχές στις οποίες κυνηγούσαμε τις ευκαιρίες έχουν περάσει. Ζούμε στην εποχή πού θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι τις ευκαιρίες μας.photo by Walter Owens

George Gkekas | Brand & Business Developer

2 σχόλια:

 1. Καλό το κείμενο. Πως όμως θα μπορέσουν οι νέοι να διαπρέψουν στην Ελλάδα που "τρώει τα παιδιά της"; Έχει, ο συγγραφέας, έρθει σε επαφή με τον λαστιχένιο τοίχο που οι νέοι πρέπει να παλέψουν; Έχει ο συγγραφέας μία απάντηση στο πως οι νέοι θα αλλάξουν τα πράγματα όταν οι συνδικαλιστές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι χωριάτες και οι γέροι εξακολουθούν και ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους, που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση; Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
   Ναι έχω έρθει αντιμέτωπος με το λαστιχένιο τοίχο πριν από την κρίση, και επέλεξα να ξανά έρθω επιστρέφοντας στην Ελλάδα απο το εξωτερικό. Συμφωνώ με το σχόλιο σας στο οποίο περιγράφετε ανάγλυφα το αδιέξοδο των νέων και της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Είναι πεποίθηςή μου πως η αλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο απο εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά, που τους προσδιορίζω στους νέους και κοινωνικά μορφωμένους. Εξαιτίας της κατάστασης που περιγράψατε, πιστεύω ότι η αλλαγή θα έρθει όταν αυτοί, λίγοι στην αρχή, θα δραστηριοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο στον χώρο που κινούνται. Η απάντησή μου είναι εξορισμού έλλειπης μιας και ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να απαντηθεί με δυο αράδες, και πάνω απόλα, δεν μπορεί να λυθεί με όλα τα βιβλία των φιλοσόφων και επαναστατών, παρά μόνο με συγκεκριμένες και στοχευμένες πράξεις.

   Διαγραφή