Search fooditerranean

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Έντονο ενδιαφέρον για την προστιθέμενη αξία αγροδιατροφικών προϊόντων


Οι ομιλητές του forum (από αριστερά): Γ. Μαρακάκης, Κ.Χαρτζουλάκης, Γ. Γκέκας, Ε. Καρπαδάκης, Γ. Αποστολάκης.

Πολύς λόγος γίνεται για την ανάπτυξη των εξαγωγών  στα αγροτικά προϊόντα, για τις χαμηλές τιμές που πετυχαίνουν παρά την υψηλή ποιότητα κτλ. Όλα αυτά τα θέματα είναι γνωστά σε όλους και όλοι ψάχνουμε την λύση προσπαθώντας να αντιγράψουμε επιτυχημένες συνταγές. Στην εποχή μας ζούμε πρωτόγνωρα φαινόμενα και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα προβλήματα χρησιμοποιώντας δυστυχώς παλιές πρακτικές. 
Οι στόχοι του φόρουμ προσδιορίζονται σε 3 επιπεδα.

  1. Να ενημερώσουμε και να «εκπαιδεύσουμε» τους συμμετέχοντες για την έννοια και την σημαντικότητα της προστιθέμενης αξίας στα αγροτικά προϊόντα. Ελπίζουμε σε αυτό το σημείο να επηρεάσουμε θετικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το προϊόν μας και να ανακαλύψουμε νέες οπτικές.
  2. Να αλληλεπιδράσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους σε όλα τα στάδια εξέλιξης ενός αγροδιατροφικού προϊόντος, ανιχνεύοντας τα εμπόδια και τους τρόπους υπέρβασής τους.
  3. Να προσελκύσουμε εξειδικευμένους επιστήμονες και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους, δημιουργώντας  ένα πρακτικό εργαλείο που μέσω της fooditerranean  θα αξιοποιήσει όλους του ανθρώπους που μπορούν να προσθέσουν αξία με την γνώση και τις δεξιότητές τους ώστε  να αναπτύξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού.


ΤΥΠΟΣ
Καθοριστική για τη βιωσιμότητα των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης είναι η προστιθέμενη αξία τους, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από νέα μοντέλα προώθησης, όπως η τυποποίηση αντί για τη χύμα διάθεση.

Η επισήμανση αυτή έγινε στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η εταιρεία “fooditerranean” στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρθηκαν στη διαδικασία αξίας ενός αγροδιατροφικού προϊόντος, στα πέντε βασικά στάδια εξέλιξής του, από την παραγωγή έως την κατανάλωσή του.

«Θα πρέπει να προσθέτουμε αξία στα αγροδιατροφικά μας προϊόντα και όχι για παράδειγμα να τα πουλάμε χύμα σε ξένες αγορές ώστε αυτές να καρπούνται την προστιθέμενη αξία. Συνεπώς η βιωσιμότητα των αγροτικών μας προϊόντων είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστιθέμενη αξία που θα τους δώσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το προϊόν να περνά στο επόμενο στάδιο με περισσότερη αξία από ό,τι είχε στο προηγούμενο», ανέφερε ο ιδρυτής της εταιρείας “fooditerranean” Γιώργος Γκέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκέκα, ο στόχος του φόρουμ ήταν η ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για τη σημασία της προστιθέμενης αξίας σε κάθε στάδιο του προϊόντος.

Από την πλευρά του ο ερευνητής, τέως διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Κώστας Χαρτζουλάκης τόνισε ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει και γι’ αυτό απαιτούνται αλλαγές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς για να μπορέσουμε να πάρουμε την υπεραξία που μπορεί να παράξει η αγροτική γη. Πρέπει να σταματήσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος για να κερδίσουμε από την υπεραξία του προϊόντος μας, διαφορετικά την παραγωγή μας θα την πάρουν ξένα μεγάλα trust. Με αυτές τις αλλαγές και με ένα μακροχρόνιο σχέδιο 4 – 5 ετών, μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη έναν τόπο ποιοτικών προϊόντων περιζήτητων σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται όμως αλλαγή νοοτροπίας».

Ο πρόεδρος των ελαιουργών Χανίων Γιώργος Μαρακάκης, αναφερόμενος στην προστιθέμενη αξία στο στάδιο της μεταποίησης, επεσήμανε ότι «για να αλλάξουν τα πράγματα απαιτούνται υπερβάσεις όπως συγχωνεύσεις ελαιουργείων και καθετοποιημένες μονάδες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε κομμάτι της υπεραξίας από το προϊόν και τα υποπροϊόντα του».

Ο υπεύθυνος Marketing Terra Creta S.A. Μαν. Καρπαδάκης, μιλώντας για την προστιθέμενη αξία στο στάδιο της εμπορίας ανέφερε ότι «η διαφοροποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, όπως το κρητικό λάδι, μπορεί να έρθει μόνο από την προστιθέμενη αξία που θα τους δώσουμε. Διότι ο ανταγωνισμός τιμών από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και άλλες χώρες, είναι δεδομένος. Επειδή διαθέτουμε καλύτερο, ποιοτικότερο προϊόν πρέπει να το προβάλουμε, να το στηρίξουμε και να πάρουμε την προστιθέμενη αξία από την αγορά, την οποία δικαιούται το κρητικό προϊόν».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικτύου της Κρητικής Γαστρονομίας Γιάννης Αποστολάκης αναφέρθηκε στη σημασία της προστιθέμενης αξίας στο στάδιο της κατανάλωσης.
Πηγή: Χανιώτικα Νεα


Χριστίνα Κουρνιδάκη | Υπεύθυνη για την υποδοχή και εξυπηρέτηση του κοινού
Ιωάννα Κοκολαντωνάκη | Υπεύθυνη για την μετάδοση του forum μέσω twitter
Ελένη Φουντουλάκη | Φωτογραφικό υλικό
Θανάσης Παράσχος | Υπεύθυνος για την βιντεοσκόπηση & την μετάδοση του forum μέσω internet (live streaming)

(Τα βίντεο που μας παραδόθηκαν από την εταιρία i provide now, η οποία ΔΕΝ υπήρξε ποτέ συνεργάτης με την fooditerranean, δεν είναι αξιοποιήσιμα λόγω χαμηλής ποιότητα και ελλειπούς περιεχομένου, συνεπώς δεν μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου