Search fooditerranean

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Κίνα: Ο νέος ανταγωνιστής της Ελλάδας στο Ελαιόλαδοεργοστάσιο SALOV, Ιταλία

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Reuters αναφέρεται ένα  γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία (μετά την Unilever) στον διατροφικό κλάδο, εξαγόρασε την ιστορική ιταλική SALOV (90% των μετοχών της). Η εταιρία αυτή είναι η Bright Food Group και είναι κινέζικη. Σημειώστε ότι:

  • Η εξαγορά έγινε στο 1/3 του ετήσιου τζίρου της, πολύ πιο κάτω από το ποσό που διαπραγματευόταν πρίν λίγα χρόνια
  • Η Ιταλία χάνει την μία πίσω από την άλλη μεγάλες βιομηχανίες ελαιολάδου αλλά και δυνατά brands παγκοσμίως
  • Η Ιταλία έχει κτίσει την φήμη της δεκαετίες τώρα τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στην διατροφή γενικότερα. To γεγονός αυτό θα πρέπει να αναλυθεί και να ερμηνευτεί ως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου:

  1.  Η ελληνική παραγωγή αποτελείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν με μεμονωμένες προσπάθειες στο εξωτερικό. Το κόστος για αυτό είναι τεράστιο και η αποτελεσματικότητα μετριότατη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε επίπεδο κόστους τους μεγάλους κολοσσούς που εξαγοράζονται από ακόμη μεγαλύτερους. Μία προτεινόμενη στρατηγική είναι να συσπειρωθούν σχηματίζοντας ομάδες εξαγωγικών επιχειρήσεων προσανατολίζοντας την οργάνωσή τους σε μορφές clusters. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πλεονεκτήματα έναντι των μεγαλύτερων κολοσσών που θα πρέπει να τα ανακαλύψουν και να τα αξιοποιήσουν. Πιθανές συγχωνεύσεις δεν θα είναι ευεργετικές για τις ίδιες τις επιχειρήσεις παρά μόνο για τους οργανισμούς που θα τους συγχωνεύσουν. Στο επίπεδο της υλοποίησης των στρατηγικών τους όμως θα πρέπει να  κινηθούν συλλογικά.
  2. Η πρόσκληση για εύκολο και υψηλό κέρδος, μετατράπηκε, φυσικά,  για άλλη μια φορά σε απογοήτευση. Δημόσιοι φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης πανηγύριζαν για τις συμφωνίες εκατομμυρίων με τις οποίες επρόκειτο το ελληνικό ελαιόλαδο να κατακτήσει την Κινέζική αγορά. Κακά νέα. Οι κινέζοι πρόκειται να πουλάνε το ΔΙΚΟ τους λάδι από την Ιταλία στην Κίνα, αλλά και στις αγορές στόχους των Ελλήνων. Ο ρόλος της Κίνας από ένα ελκυστικό αγοραστή μετατρέπεται σε έναν επιθετικό ανταγωνιστή. Ηθικό δίδαγμα. Η ανάπτυξη στις διατροφικές επιχειρήσεις θα έρθει μόνο με οργανωμένες, συντονισμένες και συλλογικές στρατηγικές και όχι με συναντήσεις πολιτικών προσώπων και επικοινωνιακά τρικ. Αυτά είναι χρήσιμα σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε επιχειρηματικό. Διαφορετικοί ρόλοι, διαφορετικοί στόχοι, διαφορετικές πρακτικές, διαφορετική τεχνογνωσία.
  3. Μια πρόβλεψη για το μέλλον. Οι Ιταλικές επιχειρήσεις εξαγοράζονται πρώτες μέσα στην κρίση σε ήδη εξευτελιστικές τιμές. Όσο προχωρά η κρίση τόσο πιο δύσκολα διαπραγματεύσιμες θα είναι οι τιμές πώλησης από την πλευρά των PIGS. Γιατί πρώτη η Ιταλία και όχι η Ελλάδα; H προσέγγιση των Ιταλών έγινε πρώτα, αυτό είναι προνομιακό για τους Ιταλούς, διότι έχουν χτίσει ήδη ένα ισχυρό brand παγκοσμίως. Οι αγοραστές σοφά επιλέξανε να αγοράσουν ιταλικές επιχειρήσεις πρiν «ξεφτίσει» το Ιταλικό brand, διότι θα υπήρχε διαφυγή προστιθέμενης αξίας. Η Ελλάδα δεν έχει χτίσει αυτό το όνομα στο εξωτερικό οπότε δεν είναι ακόμη ελκυστική για τους πιθανούς αγοραστές να την προσεγγίσουν, αφού σε λίγα χρόνια οι τιμές που θα μπορούν να αγοράσουν και οι όροι αγοράς θα αλλάξουν δραματικά, αυξάνοντας την διαπραγματευτική ικανότητα των μελλοντικών «επενδυτών» π.χ. Γερμανών. 

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν το διεθνές περιβάλλον τις τάσεις που δημιουργούνται και την θέση τους σε αυτό σήμερα. Θα πρέπει να προβλέψουν το μέλλον και να το διαμορφώσουν ώστε να βελτιώσουν την θέση τους σε αυτό. Στο ελαιόλαδο η πώληση χύμα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, το κόστος θα ανεβαίνει και η ανταγωνιστικότητά του θα πρέπει να στηριχθεί στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει ή που θα πρέπει να αναπτύξει.  Το διεθνές περιβάλλον αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και τα δεδομένα που δημιουργούνται είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν. Σε αυτό το πλαίσιο η αναζήτηση έτοιμων ή δοκιμασμένων λύσεων είναι σχεδόν ανόητη. Οι λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει εμείς να τις δημιουργήσουμε, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουμε σε φυσικούς πόρους, τεχνογνωσία, και ανθρώπινο δυναμικό. George Gkekas | Brand & Business Development


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου