Search fooditerranean

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Οι τάσεις των Ελληνικών εξαγωγών μέσα από την SIAL
Η SIAL είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κλάδο των τροφίμων παγκοσμίως έλκοντας χιλιάδες εταιρίες (6830 εκθέτες το 2014) και εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια βάση σημαντικών πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις του αγροδιατροφικού κλάδου παγκοσμίως.

Η συμμετοχή μιας εταιρίας σε μία διεθνή έκθεση αποτελεί σημαντικό κόστος, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο. Για την επιτυχημένη συμμετοχή της μία εταιρία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και σημαντικό μέρος από τον χρόνο των στελεχών της προκειμένου να κάνει σωστή επιλογή της έκθεσης ή οποία θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς της στόχους. Η προετοιμασία μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και ένα χρόνο πριν ενώ απαιτείται αρκετός χρόνος μετά για την αξιοποίηση των επαφών, και τελικά την επιστροφή της επένδυσής με την πραγματοποίηση πωλήσεων. Η fooditerranean μελέτησε και ανέλυσε τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις συμμετοχές της SIAL. Μέσα από τα στοιχεία αυτά καταγράψαμε τις τάσεις που δημιουργούνται, ενώ επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα σε εκείνες που αφορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν.   

Συμμετοχές 

Στο Διάγραμμα 1 εμφανίζονται οι κυριότερες χώρες, μαζί με τον αντίστοιχο αριθμό εκθετών.  Σε σύνολο 6380 η Ελλάδα συμμετείχε με 145 περίπτερα. Είναι λογικό η Γαλλία σαν διοργανώτρια χώρα να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών (968). Η κινέζικες συμμετοχές κατέχουν την 3η θέση, ανάμεσα στις χώρες που μελετήσαμε, που επίσης δικαιολογείται λόγο του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που διαθέτει. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των ανταγωνιστικών μεσογειακών χωρών της Ιταλίας (2η θέση) και της Ισπανίας (4η θέση). Χαρακτηριστική είναι  η επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στο τομέα του marketing των αγροτικών της προϊόντων. Στην έκθεση συμμετέχει με 124 περίπτερα περισσότερα από την Ελλάδα. 

Διάγραμμα 1Επιθυμητές αγορές στόχοι 
Οι 98 επιχειρήσεις δήλωσαν μια λίστα από χώρες που ενδιαφέρονται να εξάγουν. Σύμφωνα με αυτές τις εγγραφές, εμφανίζονται οι προτιμήσεις τους σε επίπεδο χωρών, στο Διάγραμμα 2. Διαφαίνεται σαφέστατα η προτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής. Η παραδοσιακή προσκόλληση των Ελληνικών αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στους Ευρωπαίους πελάτες μας συνεχίζεται.  Παρόλο τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια στρατηγικής, ιδιαίτερα στα σημερινά ασταθή οικονομικά περιβάλλοντα. Η «εξωστρέφεια» των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει εντός των «τοιχών». Μία διστακτική στροφή προς τις ασιατικές χώρες είναι εμφανής.

Η πρώτη κατά προτίμηση χώρα στην προτίμηση των Ελληνικών  αγροδιατροφικών επιχειρήσεων είναι η Γερμανία. Με κίτρινο χρώμα ξεχωρίζουν οι χώρες που αποτελούν αγορές στόχους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιο επιθυμητή, από αυτές είναι οι Η.Π.Α. η οποία είναι μόλις πέμπτη στην λίστα των 20 πρώτων, ενώ οι υπόλοιπες στριμώχνονται στις τελευταίες θέσεις.  Αξιοσημείωτο είναι ότι 38 ελληνικές επιχειρήσεις που εκθέτουν στην SIALδήλωσαν επιθυμιτό στόχο την πώληση στην...Ελλάδα. Μέσα στις πιο επιθυμητές αγορές στόχους, βρίσκονται και οι Μεσογειακοί ανταγωνιστές μας Ιταλία (4) και Ισπανία (9).


Διάγραμμα 2


Σχόλια  
  • Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της Ελλάδας θεωρείται ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα περίμενε κάποιος περισσότερες  συμμετοχές, ακολουθώντας το παράδειγμα των κυριότερων μεσογειακών ανταγωνιστών μας της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Τουρκίας. Η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να ήταν μία αιτία.  Πιθανόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να μη καταφέρνουν να αποσβέσουν το κόστος με αντίστοιχες πωλήσεις που προκύπτουν από τέτοιου είδους ενέργειες ή να προσανατολίζονται σε εναλλακτικά εργαλεία προσέγγισης νέων αγορών.
  • Tο μεγάλο εύρος των προϊόντων που καλύπτουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις δείχνει τον πλούτο της ελληνικής παραγωγής, και τις δυνατότητες της να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες.
  • Αξιοπρόσεκτη είναι η έλλειψη εταιρικής ιστοσελίδας από ορισμένες επιχειρήσεις καθώς και η δήλωση ως επιθυμητής χώρας στόχου την... Ελλάδα.
  • Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη η εμμονή μας στις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στην Γερμανία. Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το εξωτερικό εμπόριο διατροφικών προϊόντων στην Ευρώπη, δείχνοντας έντονο δισταγμό προς τις εκτός Ε.Ε. χώρες. Κάθε στρατηγική εξάρτησης είναι προβληματική,πόσο μάλλον σήμερα όπου η αγορά που απορροφά ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας, αντιμετωπίζει οικονομικοπολιτικούς κραδασμούς. Ένα πρόσφατο παράδειγμα της ευρύτερης αστάθειας και των συνεπειών αυτής, αποτελεί η εφαρμογή εμπάργκο από την Ρωσία.
Όλα τα στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση,  αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της SIAL. 

George Gkekas | Brand & Business Development 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου